”To heal a suffering, one must experience it to the full”

I vår fikk jeg forespørsel om å skrive et lite innlegg i Gestalt Magasinet om hvordan jeg jobber med følelser i terapirommet.

 

For den som søker terapi, kan det å definere følelser eller emosjoner i seg selv være vanskelig, for vi mennesker kan i livene våres bruke mye tid og krefter på å legge lokk på eller holde vanskelige følelser på avstand.

 

Vi søker jo ofte hjelp nettopp fordi det kan være vanskelig å sette ord på følelser.

En følelse kan dessuten komme til uttrykk i mange former, kanskje er irritasjon uttrykk for sorg, eller munterhet en måte å holde ut noe uutholdelig på?

 

”To heal a suffering, one must experience it to the full”, sa filosofen og gestaltterapeuten Arnold Beisser.

Hans tanke var at ved først å aksepterer de følelsene som er, har vi mulighet til å erstatte eller å endre disse følelsene.

Tårer kan for eksempel være veien til å akseptere tristhet, som igjen kan være veien mot en endring. Å anerkjenne det som er i situasjonen, kan derfor ses på som små skritt mot en forandring og integrering av følelser.

 

Som gestaltterapeuter arbeider vi med nettopp å øke oppmerksomheten til den som kommer i terapi; både tanker, følelser og kroppslige reaksjoner.

 

Vi tilstreber at den som kommer i terapi opplever ”ekte møter”, dvs at klienten fullt ut kan være seg selv uten å føle at det er upassende.

 

Det er også paradoksalt at det å snakke om følelser og reflektere over egne tanker, er helende i seg selv. Det motsatte; å tie eller å holde følelsene for seg selv, kan føre til at angst, skam og skyldfølelse får større grobunn.

 

 

 

 

 

Please reload

Utvalgt innlegg
Siste innlegg

January 11, 2017

December 5, 2016

August 22, 2016

Please reload

Arkiv
Please reload

Søk etter tags

I'm busy working on my blog posts. Watch this space!

Please reload

Følg oss
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square